A mini guide to Prague

29.04.2018 - 10:04 am // Europa,Mini guide,Reise

Med dette innlegget starter jeg med en ny kategori her på bloggen- mini guide! I denne kategorien skal jeg ta for meg ulike byer og steder rundt omkring i Europa (og forhåpentligvis verden etter hvert) og komme med mine aller beste tips for å få det beste ut av turen. Først ut er Praha som viser seg å være en av mine favorittbyer i Europa. Første gang jeg var der var på klassetur i 10. klasse og jeg mente å huske at byen var utrolig fin, men gammel. Det fikk jeg bekreftet, bare at Praha viste seg å være enda finere enn jeg husket. Her drar du for god og billig mat og drikke samt gammel arkitektur. Praha er den perfekte kjærestebyen!

For meg er Praha en litt gjemt perle. Jeg leser mange guider til Paris, London og Amsterdam (ingenting feil med det, jeg har plan om en guide til Amsterdam), men om man er ute etter god og billig mat, vakker arkitektur og spennende historie er Praha byen å besøke. Ofte finner man billige reiser, men når man kommer et sted og såvidt føler man har råd til en burger så er turen litt ødelagt (Island er et av disse stedene. Skal aldri tilbake!) Praha derimot er ikke slik. Her kan du nyte livet, ha de store samtalene og komme hjem med penger på kontoen. La oss sette i gang!

WE SLEPT

Angelo by Vienna House Prague, Radlická 3216/1G, Anděl, 150 00 Praha-Smíchov, Tsjekkia.
Praha er delt opp i ulike distrikter, ti ulike om jeg ikke tar feil. Skal du bo som en turist veldig du distrikt 1. Vi derimot valgte et hotell i Anděl-området med metro, trikk og buss rundt hjørnet. Det var tilfeldig at vi valgte dette området- jeg kom over et pakketilbud på Secret Escapes til litt under 3000 per person for tre netter og fly. Hotellet hadde mange stjerner, men langt i fra det beste jeg har bodd på. Vær derfor obs når du bestiller og gå for mange stjerner. Ps; de har veldig gode drinker i baren, så en kveld ville jeg satt meg i sofaen foran peisen og bestilt meg en drink eller to. Bestill den øverste som er deres spesial og sitt i armkroken til kjæresten eller prat med venninna di.

WE ATE

Ferie for meg starter sekundet vi har trykket ‘bestill’. Da har jeg turen i bakhodet hele tiden, jeg søker etter steder jeg skal besøke på kveldene og jeg setter gjerne av en kveld eller to hvor jeg spikrer planene for turen. Det jeg liker aller best med å planlegge en reise er å planlegge måltider. Når man skal på tur skal man spise, og man skal spise godt. Det klarer jeg hver gang med nøye planlegging og ved å holde meg langt unna TripAdvisor. Kjenner jeg blir irritert når folk bruker TripAdvisor for å finne spisesteder! Her er det jo nettopp turister som legger inn anbefalinger, og dermed kan du gå glipp av fantastiske spisesteder fordi at turister gjerne skal spise veldig billig og ofte midt i byen. Så, hold deg unna TripAdvisor og bruk google for hva det er verdt. Beregn rundt 200-300 for middager for to personer om du går på de virkelig lokale stedene og nyt hver bit! Er du villig til å betale litt også kommer det en kjempeanbefaling herifra litt lengre ned.

Coffee & drinks
Jeg brukte dennguiden for å finne kaffebarer og klarte dessverre bare å besøke to av stedene. Det tredje stedet jeg ville sjekke ut var rett og slett stappfullt! Mitt aller beste tips for Praha når det gjelder kaffe er å holde seg langt unna Starbucks og heller besøke en av stedene under. Du kommer ikke til å angre!

Onesip coffee Haštalská 755 15, 110 00 Praha 1 – Staré město-Staré Město, Tsjekkia.
Jeg var kald og sliten, forventet en liten matbit samt et sted å sitte, så du kan tro jeg ble sjokkert når jeg kom til denne kaffebaren og såvidt kom meg igjennom døra med speilrefleksen hengende rundt halsen. Stedet var like lite som soverommet vårt! Men etter å ha smakt kaffen deres skjønner jeg hvorfor dette kom på listen over beste kaffesteder i Praha. Mannen i kassa var også veldig imøtekommende, spurte om jeg ville ha litt info og lot meg gladelig ta bilder. Kaffen er på størrelsen med fire-fem slurker og vi betalte rundt tretti kroner for en latte og en americano. Ta den med ut i gata og nyt hver slurk, for denne var god! Gaten utenfor er også perfekt for å ta bilder enten du er blogger eller ei.

Muj Salek Kavy, Křižíkova 386/105, 186 00 Praha 8-Karlín, Tsjekkia
Dette var for begge turens høydepunkt lunsjmessig. Ta banen litt ut av sentrum og jeg skal love deg at du ikke kommer til å angre. Her var det flere ledige bord rundt lunsjtider, stort lokale og deilig innredning med bilder på veggene, egen kakebar og flere baristaer klare for å servere kaffe. Vi kom for kaffen, men ble overbevist av maten. Vi bestilte en cob salad og chicken taco, flat white, lemonade og en tasting trip! Da fikk man tre ulike kopper med bryggkaffe og en liten quiz ved siden av! Hvem klarer å gjette hvor kaffen kommer i fra? Gjør det til en konkurranse med dem du reiser med! Vi fant vår favoritt og kjøpte med en pose hjem. Jeg kan også anbefale tiramisu-kaken, den var virkelig out of this world! Vi betalte litt under 400 kroner for to personer og da kostet en pose med 350 gram ferskbrente kaffebønner 110 kroner så du kan jo regne ut selv hvor billig det var.

EMA Espresso Bar, Na Florenci 1420/3, 110 00 Nové Město, Tsjekkia.
Her var det fullt når vi kom og ingen ledige sitteplasser, så vi droppet å kjøpe kaffe fordi vi var sultne og ville spise i tillegg. Lokalet var industrielt og du kunne kjøpe en liten matbit ved siden av. Kan tenke meg at her er det koselig om sommeren, for lokalet kunne åpnes. Vi fikk ikke testet kaffen, men jeg skal innom her neste gang jeg kommer tilbake.

Vinograf, Radlická 3185/1C, Anděl, 150 00 Praha 5-Anděl-Smíchov, Tsjekkia. 
Totalt sett var dette turens aller største høydepunkt, punktum. Denne vinbaren får en KJEMPEanbefaling fra meg! Du tenker kanskje ikke på vin når du tenker Tsjekkia (kanskje du heller tenker på øl), men tsjekkisk vin har virkelig overrasket meg. Vi tok en vinmeny som bestod av tre glass vin- to røde og ett hvitt (som totalt sett trolig var som ett glass vin). Vi fikk servert ost som passet til, og i tillegg bestilte vi to typer pølser. Den ene hadde villhvitløk og var to die for. Vi bestilte også to glass sprudlende vin og satt i en drøy time og snakket om livet. Den perfekte oppvarmingen til et bedre biffmåltid (se nedenfor) og for dette betalte vi cirka 350 kroner. Og du, da kjøpte vi med oss en flaske med hvitvin hjem!

Hemingway Bar,  Karoliny Světlé 279/26, 110 00 Praha 1-Staré Město-Staré Město, Tsjekkia. 
Gjemt midt i sentrum finner du en bar som skal være verdt et besøk. Vi kom søndag kveld og fikk beskjed om at det var fullt, men lærte at man kan booke bord. Her vil jeg tilbake for å teste ut drinkene deres! Annen bar jeg også ville på var Bar and Books, men vi rakk det ikke denne gangen.

Lunch & dinner
500 Restaurant,  Na valech 16, 160 00 Praha 6, Tsjekkia.
Restauranten lå midt i et boligstrøk i området Hradčany og om jeg ikke hadde hatt på Google Maps hadde jeg nok ikke funnet frem. På menyen var det tre pastaretter, men hit drar du først og fremst for pizzaen. Vi snakker rundt 60 kroner for en fantastisk pizza! Kelneren anbefaler en vin som passer til og maten kom veldig raskt. Pizzaen var perfekt stekt og hadde akkurat passe topping, og lokalet var industrielt og koselig. Pluss for kult interiør, minus for lite god dessert. Brownien var litt tørr og det var for lite krem ved siden av, men definitivt verdt et besøk for pizzaen. Kanskje den beste pizzaen jeg har spist i mitt liv.

George Prime Steak, Platnéřská 111/19, 110 00 Staré Město, Tsjekkia.
Skal du ha ett hovedmåltid og liker biff ville jeg gått for denne restauranten. Med beliggenhet midt i byen går jeg litt i mot det jeg skrev over, men her er det middag som virkelig svarer til forventningene. Jeg vil sammenlikne denne restauranten med Trancher på Grünerløkka. Når du kommer til restauranten får du servert ostestenger og hjemmebakt brød før servitøren kommer med biffen for dagen. Vedkommende forklarer konseptet deres, hvor biffen kommer i fra (USA! Det er ingen tilsatte hormoner eller antibiotika) og kommer med anbefalinger basert på preferansene våre.

Prisen for en biff ligger til litt over tusen tjekkiske kroner, men det som ikke står på nettet er at denne er ment for deling på to personer! Jeg var derfor litt skeptisk og hadde satt av 700 kroner per person, men vi endte opp med å betale rundt 1000 kroner inkludert tips for to personer. Da fikk vi middag, vin og dessert.  Pluss for utrolig god mat, og black truffle butter som du kan bestille som tilbehør er noe av det aller beste jeg har spist i mitt liv. Den smeltet på tunga!

Yami Sushi Bistro, Gurmet Pasáž Dlouhá 39 Staré Město Praha 1, Tsjekkia.
Jeg er alltid på utkikk etter gode steder for å spise sushi så jeg prøver å teste et nytt sted hver gang jeg er ute og reiser. I samme gate som OneSip Coffee finner du denne restauranten som er perfekt for en liten lunsj. Litt dyrere enn andre steder vi var, men makien var kjempegod. Jeg ville holdt meg unna bollene med ris og kjøtt- det var 90 % ris og dvaske grønnsaker.

Diverse
Flyet vårt gikk 21:55 mandag kveld så før vi dro til flyplassen spiste vi pizza på en lokal restaurant ved hotellet. Det finnes mange gode, lokale restauranter, og jeg ville heller sjekket ut disse fremfor turiststedene i gamlebyen. Vi stoppet også to ganger innom Amorino (Malostranské nám. 38/24, 118 00 Malá Strana, Tsjekkia) i sentrum for deilig gelato! Bestill deres spesial, for mango og bringebær var mine favoritter. Også fikk jeg VERDENS beste makron oppå!! Jeg har faktisk aldri smakt en så god makron som smeltet på tunga.

WHAT WE SAW (OR WOULD HAVE SEEN)

Praha har mye å by på- kommunistmuseum, slottet og titalls kirker. For meg er de fineste turistopplevelsene gratis. Ta bena fatt og besøk så mange kirker som du greier. Om du bare vil se på dekoreringen eller om du vil sitte ned på en gudstjeneste er opp til deg, men det er utrolig mye vakkert å se og oppleve i byen som ikke koster en krone. Det er mange statuer på gaten du kan oppsøke, som Kafka-monumentet. Det er også ulike markeder rundt omkring i byen du kan gå på. Det beste er dog å gå til toppen av borgen med utsikt over hele byen. Kanskje du kan kombinere det med en solnedgang?

Er det første gangen du er i Praha så må du gå over Charles bridge og opp til St. Nicholas-kirken. Dette kan du gjøre tidlig om morgenen før alle andre turister invaderer broen eller sendt om kvelden mens det lyser langs elva, kanskje etter en middag på George Prime Steak. Da får du en vakker opplevelse, og husk å se opp mens du går!

For meg er faktisk det beste minnet fra denne turen når vi gikk fra pizzastedet 500 Restaurant og ned til byen igjen. Vi rakk ikke trikken så vi bestemte oss for å gå. Det var ned en lang, bratt bakke og vi fikk virkelig en fin utsikt over byen. Det var mørkt, deilig i lufta og da fikk man tid til å ta inn over seg hvor fantastisk byen er. En anbefaling herifra istedenfor å sette seg rett på trikken igjen for å komme tilbake til byen!

SHOPPING

Praha har mye å by på når det gjelder shopping! Jeg var innom blant annet Louis Vuitton og Dior for å sjekke ut et par vesker samt på det lokale senteret ved Anděl. Jeg drar ikke på tur for å shoppe, men jeg pleier å kjøpe forbruksvarer som shampoo og strømpebukser da det ofte er billigere i utlandet. Vær dog klar over at i Praha var designervesker dyrere enn hjemme og klær fra Mango og H&M har gjerne like pris som hjemme, om ikke noen kroner dyrere. En veske fra Louis Vuitton som jeg har vurdert var f.eks. over 1000 kroner dyrere enn i Norge. Det du derimot kan spare penger på er drug store-kosmetikk om du går til de riktige stedene. Praha kan også tilby et litt annet utvalg i butikker enn hjemme i Norge. Jeg liker for eksempel å sjekke ut lokale merker innenfor hudpleie, som for eksempel rensevann.

Sephora
De har flere butikker i Praha, og utvalget var noe varierende. Jeg handlet ikke én ting derifra, men om man er ute etter et spesifikt produkt som kun selges på Sephora så har du flere butikker å velge mellom. Jeg har dog aldri skjønt fascinasjonen med Sephora- jeg liker bedre å gå på lokale apotek eller supermarkeder og sjekke ut utvalget av lokale merker.

Marks & Spencer
Jeg ELSKER Marks & Spencer i England og hamstrer alltid med meg undertøy derifra. De har en 5-pakning med undertøy som er av ordentlig, myk bomull og som koster lite, så det var en sann glede når jeg oppdaget at de hadde denne butikken i Praha. I tillegg får du BH’er i alle størrelser og fasonger noe jeg sliter med å finne i Norge. Anbefaler også å sjekke ut Cashmere-avdelingen deres. Her kan du finne vakre cashmere-gensere til under tusen kroner, men dessverre hadde de ikke dette i Praha. Om det var fordi butikken var liten eller om dette er ekslusivt for England vet jeg ikke.

Botas66
Fun fact: under kommunismen var det ett skomerke som hadde lov til å selge fritidssko og det var Botas, såvidt jeg skjønte. Her får du sneakers i alle mulige farger, men det beste er utvalget av størrelsen. Samboeren min bruker 48 i sko og det er et sant mareritt å finne det hjemme i Norge. I butikken spurte vi om han hadde noen sko i størrelse 48 og svaret vi fikk var a few. Vi ble derfor litt skuffet, men når han dro frem godt over ti par sko i denne størrelsen skjønte vi at han tullet. Prisen var rundt 700 kroner for ett par skinnsko, noe som er latterlig billig. Og du, husk å be om VAT-refund! Du får også med et kult handlenett i 100 % bomull når du handler sko her. Turens høydepunkt shoppingmessig!

TIPS AND TRICKS

Jeg ville booket bord på alle spisesteder jeg på forhånd planlegger å besøke. Mange steder er fulle flere dager i forveien. Dobbeltsjekk at de tar kort før du setter deg ned, og styr unna de som ikke gjør det. Utrolig dårlig service, og om de ser at man ikke setter seg ned når de tar kort så kanskje de endrer dette. Det kan dog være greit å ta ut ett stort beløp som du bruker til småting som en øl her og der, litt suvenirer etc. Hold deg unna taxi og bruk heller offentlig transport- det er billig og veldig smidig. Dagspass koster ca 35 NOK, bare husk å stemple billetten første gangen du går på! Du får også 72-timersbillett for rundt 100 kroner.

Det var det! Dette var tre hele dager for oss, men jeg fikk ikke sett og opplevd halvparten av hva jeg ville. Etter en veldig slitsom uke for oss begge med eksamen ville vi bare nyte, ta ting som det kom og spise god mat. Akkurat det fikk vi gjort, og jeg skal definitivt tilbake om ikke altfor lenge.  Om du har noen tips til hva man kan gjøre i Praha så del de gjerne i kommentarfeltet! <3

Legg igjen en kommentar
(Alle kommentarer må godkjennes.)