Obligjaget på UiO

24.02.2016 - 12:30 pm // Fysikk

moon– Bilde av månen tatt for 1 1/2 år siden! Fra et obligprosjekt jeg faktisk syntes var spennende og veldig lærerikt –

Jeg er godt i gang med vårens obliger, men jeg tenkte å poste et innlegg om noe som er i debatt på MATNAT på UiO, som i stor grad handler om tidligere gitte obliger, og ikke denne vårens obliger. 

Obligjaget er et kjent ord på fysikk. I løpet av mine tre første semestre, handlet alt om å få nok godkjent obliger for og ta eksamen. I noen fag hadde vi flere obliger i løpet av én uke, i andre fag hadde vi to obliger i løpet av ett halvår. Forskjellige opplegg, men samme mål: få oss godkjente til eksamen. Andre semester syntes jeg var ekstrem. I FYS-MEK hadde vi 10 obliger, hvorav 7 måtte være godkjent, i tillegg til ukesoppgaver. Da hadde vi også andre obliger i tillegg i de to andre fagene. All min tid gikk med til å gjøre obliger, og jeg kunne se langt etter ukesoppgavene. Det ironiske er at obligene ikke forberedte meg til eksamen på noen som helst måte, mens ukesoppgavene var direkte rettet til eksamensoppgaver. Latterlig. 

Tredje semester var litt bedre, men fortsatt ikke bra. Jeg var 1 av 3 studenter som hadde to møter med professorene i MAT1120, men på det siste møtet var det bare jeg som dukket opp. Der snakket vi om nettopp obligjaget og vi kom frem til mye av det samme: det føles ut som at professorene konkurrer i og ha flest obliger for og «få plass til sitt fag», og at mange starter på en oblig uten og i det hele tatt ha lest pensum nettopp fordi at man må få obligene godkjent for og i det hele tatt få tatt eksamen. Man søker hjelp andre steder, leser av medelever og får levert med et skrik. Det viktigste er jo tross alt at det godkjennes (virker det i hvert fall som). På fysikk, astronomi og meteorologi føler jeg at man hele tiden har en oblig som skal godkjennes, og det absolutt verste er at man på mange av obligene får godkjent/ikke godkjent. Flott at man får godkjent, men hva lærer man hvis man ikke får tilbakemelding? Man lærer ikke av at man har kopiert andres oppgaver, fått hjelp av en gruppelærer eller funnet svaret på nett. Man lærer av og feile, og man lærer av å rette på feilen sin. Slik er det til tider ikke på fysikkstudiet, og jeg er ganske lei. 

At obliger opptar en så stor tid av studietiden sin at man ikke har mulighet til å “lese på egenhånd” synes jeg blir helt feil. Spesielt hvis det ikke er relevant for eksamen. Programmering er i stor fokus, noe som er flott med tanke på at det er det samfunnet krever i fremtiden, men at man stjeler all tiden på å f.eks. programmere obligene for og så få en eksamen som ikke henger på greip er latterlig. Dette skjedde i FYS-MEK. Det virker heller ikke som at ting har blitt tatt på alvor i nettopp disse fagene, for jeg har verken sett eller hørt noe om forandringer fra en pålitelig kilde. 

Et studieløp som dreier seg rundt godkjente obliger, som til tider ikke har noe med eksamen å gjøre, er tragisk. Det gagner ingen. Det gjør heller at elevene blir umotiverte, og stjeler tid fra eksamenslesing. I enkelte fag har det rett og slett gått over stokk og stein!  Balansen mellom obliger og selvstudium er ikke til stede på noe nivå, og derfor bør det endres. Om det ikke endres, bør det i hvert fall bli evaluert og gjort mindre justeringer. Obligene tar all fokuset og all tiden, som jeg tror mange kunne brukt på å skaffe seg et enda bredere kunnskapsnivå som gjør deg klar for arbeidslivet. 

Når det er sagt begynner jeg smått og finne plassen min på FAM, og jeg liker lærerne. Spesielt dette semesteret. Jeg ELSKER lærerne dette semesteret! De er mer behjelpelige, men det aller beste er at obligene er helt annerledes. Obligene er oppgaver hentet direkte fra boka, som dreier seg om ukens pensum og ikke et pensum som ble gjennomgått for tre uker siden. Vi må ha like mange godkjente obliger, men nå er det mer hjelp og få på gruppetimer (i FYS2130- svingninger og bølger- har jeg f.eks. muligheten til å gå på 8 timer med hjelp fra lærere og professoren!) Jeg synes likevel at det fortsatt er for lite tilbakemeldinger ut i fra den arbeidsinnsatsen vi legger inn, men alt i alt er obligene dette semesteret så ufattelig mye bedre. Du blir «tvunget» til å repetere pensum som læreren gjennomgår i nåtiden, og ikke løse oppgaver som skal være for spesielt interesserte og som du ikke skjønner bæret av fordi at de skal gå utenfor pensum. Enkelte professorer bør endre opplegget sitt helt, og heller se på f.eks. professorene i kvantefysikk og svingninger og bølger. Jeg er faktisk kjempefornøyd med vårens obliger, men de tre foregående semestrene (foruten om INF) har jeg syntes at har vært ganske latterlig. Faktisk så latterlig at jeg tror en del falt av på grunn av det store presset, og jeg vet at mange til tider har følt seg skikkelig umotivert og holdt seg fast i studiet med liten margin på grunn av hjelp fra medelevene sine. 

Legg igjen en kommentar
(Alle kommentarer må godkjennes.)