Til deg som skal studere på MatNat!

23.07.2015 - 1:01 pm // Fysikk

Dette innlegget dreier seg hovedsakelig om de som skal studere på UiO, spesielt avdelingen MatNat. Jeg har nå gått ett år på fysikk, astronomi og meteorologi-linjen, og til høsten starter jeg på år nummer to. Det var lite å finne om akkurat denne linjen, så om du tilfeldigvis skulle ha søkt deg inn på fysikk på UiO har jeg et par tips eller ti å komme med!

fadderuke2015

· Noen bilder som oppsummerer min fadderuke i fjor!·

· Fadderuken ·
Åh, dette er kanskje hva jeg gruet meg mest til. Jeg hadde hørt så mye på forhånd angående nettopp fadderuken, at det var russetida 2.0, at man måtte være med på alt og aldri si nei, nyte det fullt og helt og ikke tenke på noe annet. Og det er så sant! Jeg startet på UiO uten å kjenne en sjel som skulle studere det jeg studerte,  men til tross for forkursuke var det fadderuken som satte i gang vennskapene. Man blir så fort knyttet ettersom at man er sammen hele tiden, og man finner på så mye artig! Mine beste tips er å ha nok vann å drikke, kose deg mens du kan og ikke minst være med på alt du orker. Ikke trekk deg unna, ikke si nei og for Guds skyld, ikke vær sjenert! Jeg bor rett ved skolen, og det var et par ting jeg ikke orket å være med på ettersom at programmet var fra start til slutt, men utenom det var jeg med på det meste. Jeg tok meg heller en times fri, og gikk tilbake, noe som er stort for meg! Etter bare noen dager følte jeg gruppen min var knyttet godt sammen, og jeg har vel aldri hatt det mer artig! Vi festet altfor mye, hadde kanskje altfor lite søvn, og gjorde litt for mye dumt, men fy steike jeg elsket hvert sekund! Jeg skal forresten være fadder i år, og det gleder jeg meg masse til.

· Ikke glem studiene ·
Det er fort å glemme at man studerer oppi alt som er morsomt. Det er fester for ulike foreninger hele tiden, man har ditt og man har datt, man skal trene, være med kjæresten og møte venner, men plutselig er eksamen der. Tro meg, jeg snakker av erfaring. Sett deg opp en plan, og følg den. Prioriter skole 100 % og venn deg til gode studievaner fra første dag, men ikke glem å ha det gøy!

· Gå på grupper! ·
MatNat tilbyr grupper for de ulike fagene, hvor du får hjelp til oppgaver eller ekstra undervisning. Bruk dette! Ikke sov over de, ikke gå tidligere, og selv om det kanskje er stappfullt på enkelte grupper, finner du deg bare noen andre. Man kan også sende mail til lærerne om man lurer på noe (tro meg, det gjorde jeg hele tiden. I matte synes jeg Jørgen var helt super, som svarte på mail typ før jeg hadde skrevet den!) og det er til stor hjelp!

· Forbered, møt opp, les ·
Dette punktet er det viktigste, og jeg må følge det selv mer neste år. I noen fag gikk jeg rett på ræva, fordi jeg ikke forberedte meg. Og når man ikke gjør det, faller man bakpå, og plutselig er det ikke vits i å være i forelesningen. Hva lærer man når man aldri har hørt om Greens teorem eller rakettlikningen? Ingenting. Skaff deg en oversikt over hva som skal gjennomgås, bruk 10-15 minutter før hver forelesning og forbered deg. Gjør det kvelden før, eller minuttene før timene. Lytt i timene, legg vekk telefonen, og når timen er ferdig kan du gjennomgå hva som ble sagt. På forhånd bør du legge merke til kanskje 2-3 ord du aldri har hørt om, og skrive disse ned. Da sitter du igjennom forelesningen og prøver å finne disse ordene, som gjør at du følger med bedre! Når du er i timen bør du ta korte notater i stikkordsform, og etterpå bør du bruke litt tid på å fylle ut notatene dine. Bedre å gjennomgå det en gang for mye, enn en gang for lite!

· Skaff deg venner ·
Dette høres kanskje litt kynisk ut, men uten venner hadde ikke dette gått. Det er et rævhardt studiet, og det er mange som faller av. Det kan kanskje virke enkelt, men det er så ufattelig mye tyngre enn du kan forestille deg! Uten en sosial omgangskrets du kan henge deg på, dele frustrasjoner med, ha det gøy med og ikke minst få hjelp av, er du ute. Det er viktig å finne på morsomme ting sammen, koble av og nyte studietiden. Men det er minst like viktig å jobbe sammen- hjelpe hverandre! Her har jeg funnet min perfekte studiepartner, og hva som funker for deg, funker kanskje ikke for andre. Men det finner du ut av etter hvert! Studietida de kan være den beste, men jeg tror også den lett kan være den verste. Man er helt ny, og det er så lett å lukke døra til hybelen sin. Ikke gjør det! Spreng heller litt egne grenser og oppsøk nye folk, enten det er i foreninger eller via timene. Du vil ikke angre.

· Lær deg programmering ·
Dette er kanskje det viktigste punktet. Første faget du har er INF1100 (sammen med matte og mat-inf), men programmering er så latterlig viktig! Bruk ekstra mye tid på det, programmer hver dag, for du får bruk for det for resten av livet. I andre semester forventes det at du skal kunne mye programmering, og i fys-mek1110 er obligene (obligatoriske innleveringer) 80 % programmering. I kid you not!

Dette er noen tips jeg hadde. Studietida er så artig, men samtidig jævlig. Akkurat nå vil jeg studere evig, til tross for at det er beinhardt. Håper noen av tipsene var til hjelp, og lurer du på noe kan du sende meg en mail! Men viktigst av alt: nyt studietida!  

//I’m entering my second year studying physics at the University of Oslo. Here I come up with my best tips if you are going to do the same thing this fall! If you have any questions, you can e-mail me and I’ll do my best to answer. 

Legg igjen en kommentar
(Alle kommentarer må godkjennes.)