Morsomme fakta om universet

22.10.2013 - 10:45 pm // Ting som er fint

Sitter i skrivende stund og ser på “I kveld med Ylvis”. Jeg vet ikke helt hva det er, men jeg ELSKER det programmet. Og i dag hadde Magnus laget et helt ekstremt morsomt innslag hvor han ville finne svar på spørsmål om universet. Kommentarer som at “sola er jo liksom 1000 grader” og “om 100 år er sola borte så da dør vi” var et par av de. Jeg fikk meg en ganske god latter, og tenkte jeg kunne komme med et litt morsomt innleg om nettopp universet. Etter et par år med veldig grunnleggende realfag er det et par ting jeg har merker meg, og som jeg synes er ufattelig spennende. Så her er litt morsomme fakta om universet og ting som vi egentlig ikke vet så altfor mye om :-)

  • Om ca. 4,5 milliarder år vil ikke lenger sola gjøre at vi kan leve på jorda. Veldig rart å tenke på at sola, eller nærmere strålingen fra sola, gir opphav til alt liv og at vi er 100000000 % avhengig av den for å kunne leve. 
  • Og når vi først er inne på sola; kjernetemperaturen ligger opp mot 15 millioner grader C og overflatetemperaturen er omkring 5500 grader C. Tenk deg at du lager mat på 200 grader C og hvor fort det blir brent. Bare forestill deg FEM TUSEN grader, eller FEMTEN MILLIONER grader. Det er jo så sykt at vi mennesker ikke klarer å fatte det. (Og sola er en stjerne; det synes jeg også er ganske rart å tenke på).
  • Dark matter: okey, universet består jo av x antall ting og universet er trolig det som fascinerer meg mest her i hele verden (mer om det i siste punkt). Men det er faktisk så ufattelig lite vi vet om universet! Tenk deg at universet er 100 %, og av disse vet vi noe om kun 4 %. Det er jo så lite, men samtidig så mye, på en og samme gang.

fakta

  • Vi bor jo i melkeveien, men vi vet jo strengt tatt ikke om det er en annen galakse hvor det bor andre mennesker. Eller andre skapninger som ikke likner på mennesker i det hele tatt, men som er liv. At noen kan påstå at det ikke finnes liv på andre planeter eller galakser synes jeg er ganske rart for det er jo strengt tatt ikke noe vi har peiling på what so ever. Bare se over, vi har jo kun kunnskaper om 4 % av universet!
  • Stjerner er det mange som synes er veldig fint og kanskje også romantisk å se på, men i mine øyne tenker jeg ofte bare fysikk, fysikk, fysikk. En stjerne lyser jo på grunn av fusjon (“smelte sammen”), og ettersom at store deler av stjernen består av grunnstoffet hydrogen så fusjoneres hydrogen om til helium. Men på et eller annet tidspunkt, som varierer, vil stjernen gå tom for hydrogen og da sier det seg selv at den ikke kan fusjonere videre. Stjernen vil rett og slett dø. En annen ting som også er rart er at jo større stjernen er, jo fortere kommer den til å forbrenne hydrogenet og dermed vil den dø fortere. Mens en mindre stjerne har mindre hydrogen og vil derfor kunne leve lengre. Litt motsatt av hva jeg selv tenker.
  • Og siden 6 er et partall avslutter jeg lista med å liste opp det jeg kanskje synes er mest fascinerende, og skremmende, i hele verden: universet er uendelig. Universet utvikler seg i et akselererende tempo, altså fortere og fortere (for akselerasjonen er jo ikke lik 0) slik at universet blir bare større og større og større og større. Hvordan universet vil ende er det ingen som vet, og nettopp derfor er det uendelig. Men kanskje vil universet plutselig stoppe opp, dele seg eller gå tilbake eller så vil det plutselig bare opphøre. Sykt!

Og heldigvis så er jo ikke sola borte om 100 år, det hadde jo vært litt trist, men sannheten er at den vil forsvinne en eller annen gang. Og det er nettopp sånne ting som dette som gjør forskning og fysikk generelt ganske så spennende.

En kommentar to “Morsomme fakta om universet”

  1. Ine:

    Wow

Legg igjen en kommentar
(Alle kommentarer må godkjennes.)